Warren Buffett cumpără prin Berkshire Hathaway o participație de 4,2 miliarde de dolari la HP

Berkshire Hathaway a acumulat un pachet de 11,4% din acțiuni în valoare de 4,2 miliarde de dolari în HP Inc., producătorul de computere personale și imprimante, reiese dintr-un raport publicat la SEC, autoritatea de reglementare a burselor americane.

Joi, cu o oră şi jumătate înainte de startul sesiunii de tranzacţionare din New York, acţiunile HP se apreciau cu circa 14%.

„Berkshire Hathaway este unul dintre cei mai respectaţi investitori din lume şi îi urăm bun venit în postura de investitor al HP”, spune un purtător de cuvânt al HP.

HP a înregistrat rezultate încurajatoare datorită CEO-ului Enrique Lores. Compania a întrecut cu mult aşteptările analiştilor cu privire la primul trimestru al actualului exerciţiu financiar (raportat la sfârşitul lunii februarie), rezultatele fiind stimulate de vânzările comerciale de computere şi imprimante, care au crescut cu 26%, respectiv 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Procentele au compensat evoluţia slabă a vânzărilor de produse destinate consumatorilor. HP susţine că vânzările efectuate direct către consumatori au scăzut cu 1% şi 23% în cazul PC-urilor şi imprimantelor.

Marjele de profit operaţional ale segmentului HP de sisteme personale au crescut cu 70 de puncte de bază, însă au scăzut cu 160 de puncte în ceea ce priveşte businessul dedicat imprimantelor.

HP, care şi-a răscumpărat constant din acţiuni sub mandatul lui Lores, a achiziţionat acţiuni de 1,8 miliarde de dolari în trimestrul anterior.

De asemenea, societatea a oferit recent o serie de estimări peste prognozele analiştilor de pe Wall Street şi a anunţat luna trecută că va cumpăra furnizorul de soluţii workplace Poly pentru 3,3 miliarde de dolari.

Totuşi, unii analişti pot argumenta că acţiunile HP nu au fost apreciate cum trebuie de către investitori. Acţiunile companiei se tranzacţionează la un multiplu de 8,5 x veniturile estimate (price-to-earnings), sub multiplii S&P 500 şi Xerox de 18,2, respectiv 12.

Acţiunile HP s-au apreciat cu 8,15% în ultimele 12 luni, însă fără dinamica de joi din premarket. Valoarea de piaţă este de circa 37 de miliarde de dolari, conform Investing.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.