Legendarul investitor Warren Buffett, care a împlinit 91 de ani, pregătește Berkshire Hathaway pentru o nouă economie; 45% din portofoliu – în tehnologie




Warren Buffett, care a împlinit, ieri, 91 de ani, a luat măsuri pentru a se asigura că Berkshire Hathaway și eventualul său succesor vor fi mai bine poziționați pentru a beneficia de o economie bazată pe tehnologie, scrie CNBC.

Activitatea operațională a conglomeratului este axată pe coloana vertebrală tradițională a economiei, de la căi ferate, la baterii, asigurări, mobilier pentru casă și comerț cu amănuntul. Din cauza orientării economice învechite, Berkshire a ratat creșterea explozivă observată de-a lungul anilor. Dar „Oracolul lui Omaha” își arată deschiderea față de investițiile care se îndepărtează de vechiul nucleu al economiei pentru a se adapta la noua lume.

Expunerea Berkshire la acțiuni de tehnologie a crescut la 45% din portofoliul său datorită investiției masive în Apple, potrivit InsiderScore.com. Investiția în Apple, cumpărată pentru prima dată în 2016, a crescut cu peste 120 de miliarde de dolari pentru a deveni de departe cea mai mare participație din portofoliu. În urmă cu zece ani, Berkshire avea o expunere tehnologică foarte mică, în afară de IBM.

Pentru a paria pe creștere, Berkshire a participat la ofertele publice inițiale și la investițiile pre-IPO, ceea ce legendarul investitor a batjocorit în trecut. Se speculează că locotenenții de investiții ai lui Buffett, Todd Combs și Ted Weschler, au orchestrat aceste pariuri care încalcă tradiția Berkshire.

„A avut loc o schimbare destul de semnificativă în portofoliul de investiții. Acum este cu adevărat orientat spre noua economie “, a declarat James Shanahan, analist pe Berkshire la Edward Jones. „El le-a oferit lui Todd Combs și Ted Weschler mult mai multă flexibilitate și oportunități de a-și pune amprentele asupra afacerii.”

Berkshire a investit în fintech-ul brazilian StoneCo în câteva zile de la IPO în 2018, iar participația a crescut la peste 700 de milioane de dolari, datorită unei dublări a prețului acțiunilor de la debutul pe piață. În cursul acelui an, Berkshire a cumpărat, de asemenea, o participație la cea mai mare start-up de plăți digitale din India, Paytm, care a solicitat o IPO.

În cel de-al treilea trimestru al anului 2020, conglomeratul a cumpărat acțiuni în valoare de 250 de milioane de dolari la Snowflake la prețul IPO și alte 4,04 milioane de acțiuni de la un alt acționar la prețul de debut. În iunie 2021, Berkshire a făcut o investiție pre-IPO de 500 de milioane de dolari în compania mamă a Nubank, o bancă digitală cu sediul în Brazilia.

Buffett, omul care a fost pionierul investițiilor de tip „buy-and-hold”, își exprimase dezgustul față de cumpărarea companiilor în jurul debutului lor pe piață. Buffett a comparat anterior cumpărarea în IPO-uri cu încercarea de a câștiga la loterii, argumentând că nu reprezintă o bază solidă pentru o investiție.

„Portofoliul de azi este mai dinamic decât în ​​urmă cu 10 sau 15 ani, cu Todds la conducere”, a declarat Cathy Seifert, analist Berkshire la CFRA Research.

În timp ce și-a crescut expunerea la tehnologie la aproximativ 45%, Berkshire a renunțat recent la unele dintre marile sale pariuri financiare, inclusiv JPMorgan Chase, Wells Fargo și PNC Financial. Conglomeratul deține încă participații considerabile în American Express și Bank of America, la sfârșitul lunii iunie.

An de an, lumea se întreabă același lucru – când va face Buffett acea achiziție „de dimensiunea unui elefant”? Răspunsul ar putea fi dezamăgitor pentru mulți, având în vedere abordarea sa valorică disciplinată.

„Cred că ceea ce l-a împiedicat să facă ceva prea agresiv este că aproape că nu vrea ca ultima afacere – de care își va aminti lumea – să fie un dezastru”, a declarat Greggory Warren, analist Berkshire la Morningstar . „Nu vrea să-l înfrâneze pe următorul tip care va conduce spectacolul, achiziționând ceva care poate nu-l va ajuta”.

La sfârșitul lunii iunie, Berkshire avea 144 de miliarde de dolari în numerar, încă aproape de record, în ciuda programului masiv de răscumpărare al companiei.

Sursa: FinancialInteligence.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.